Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Hamelni patkányfogó története

"Ám hirtelen a hegy falának
színén, hipp-hopp, csodás kapu támad,
mintha barlang nyílna, két szárnya kitárva:
s bemegy a furulyás, s a gyerekhad utána.
És amikor már mind odabenn volt,
a hegy fala ismét összecsukódott.
"

  A hamelni patkányfogó meséjét már 700 éve mesélik sokféle változatban, azonban a háttérben meghúzódó valódi történet nem kevés kérdést vet fel. Miért engedték a felnőttek, hogy elmenjenek a gyerekek,  hogy veszthették el hirtelen 130 gyermek nyomát? És miért nem keresték őket nagy erőkkel..? És még sorolhatnánk..

Pied Piper Patkányfogó Hameln eltűnt gyerekek rejtély középkor
Egy német népmese
  Egy rövid összefoglaló azok számára, akik nem ismerik ezt a mesét:
A hamelni patkányfogó története 1284-ben játszódik Hameln városában, Alsó-Szászországban, Németországban. 1284-ben tehát, a patkányoktól hemzsegő Hameln városába egy köpenyeges férfi érkezett, aki pénzért elvállalta, hogy megszabadítja a települést a patkányoktól. Bűvös erejű sípjával a Weser folyóba csalogatta az állatokat, ezzel teljesítette a feladatot, de a bérét megtagadták tőle. Még ugyanabban az évben, június 26-án vadász képében tért vissza és újra megfújta sípját, de most a gyerekeket csalogatta magával. 130 gyereket a Koppel-hegybe vezetet, ahonnan soha többé nem kerültek elő.

Pied Piper Patkányfogó Hameln eltűnt gyerekek rejtély középkor
  A szorinak több változata is létezik, vannak olyanok is, amelyek szerint egy, vagy akár három gyerek hátramaradt. Az egyik gyerek sánta volt, és nem tudott lépést tartani, a másik süket volt és nem hallotta a zenét, ő a többi gyereket követte kíváncsiságból, a harmadik pedig vak volt, és nem látta, hová megy a többi gyerek. Egy másik változat szerint az egyik vak, a másik néma volt, a harmadik pedig visszafordult útközben a kabátkájáért. Egyes változatokban a gyerekeket is a folyóba fullasztotta, míg mások szerint a gyerekek visszatérhettek, miután a szülők többszörösen is kifizették a patkányfogót.
  A patkányfogó nem túl vidám meséjét Johann Wolfgang von Goethe, Jacob Grimm és Achim von Arnim foglalta össze egy történetbe, eredeti címe: "Rattenfänger von Hameln", azaz a Hamelni patkányfogó. A Hamelni patkányfogó angol megfelelője a Pied Piper, lehetséges, hogy ezen a néven többeknek is ismerős.

Pied Piper Patkányfogó Hameln eltűnt gyerekek rejtély középkor
A Furulyás legrégebbi ismert képe, a Hameln/Hamelin templomának üvegablakáról másolva
 

Írásos bizonyítékok
  A történet legkorábbi ismert feljegyzése magából Hameln városából származik és érdekes módon egy szóval sem említi a patkányinváziót. A hamelni templom számára készült ólomüveg ablakon volt látható, amely körülbelül 1300-ból származik. Bár 1660-ban megsemmisült, számos írásos beszámoló maradt fenn róla. A legrégebbi a lueneburgi kéziratban található (kb 1440-50), amely így szól: „1284-ben, Szent János és Pál napján, június 26-án egy sokféle színbe öltözött furulyás 130 Hamelnben született gyermeket elcsalt, és elvesztek a kivégzés helyén, a Koppen közelében".
Hamelin város feljegyzései között egy 1384-es bejegyzés is komoran kijelenti: „100 éve, hogy gyermekeink elmentek”.
 

Elméletek
  Ha a gyerekek eltűnése nem bosszú volt, akkor mi volt az oka a Furulyás cselekedeteinek? Számos elmélet próbálta megmagyarázni, mi történt Hameln gyermekeivel. Néhányan úgy vélik a gyerekek valamilyen természetes ok miatt haltak meg és hogy a Furulyás valójában a Halál megszemélyesítője volt. Azzal, hogy a patkányokat a fekete halállal társították, azt sugallták, hogy a gyerekek ennek a pestisnek az áldozatai. A fekete halál azonban 1348 és 1350 között volt a legsúlyosabb Európában, több mint fél évszázaddal a hamelni esemény után.
  Egy másik elmélet, hogy a gyerekeket valójában a szüleik küldték el a rendkívüli szegénység miatt, amelyben éltek. De az is felmerült, hogy a gyerekek egy halálra ítélt „Gyermekkeresztes hadjárat” résztvevői voltak, és a mai Romániában kötöttek ki. De létezik egy olyan elképzelés is miszerint a gyerekeket eladták a konstantinápolyi rabszolgapiacon.

Pied Piper Patkányfogó Hameln eltűnt gyerekek rejtély középkor
  Abban az időben számos német hagyta el otthonát, hogy gyarmatosítsa Kelet-Európát. Wibke Reimer, a Hameln Múzeum projektkoordinátora erre a hipotézisre reflektálva azt mondja: „Ebben a forgatókönyvben a Furulyás a toborzó szerepét játszotta. Ők voltak a felelősek a keleti vándorlások megszervezéséért, állítólag színes ruhákat viseltek, és olyan hangszeren játszottak, amely felkeltette a lehetséges telepesek figyelmét.”
 Egy furább elképzelés szerint ez a táncmánia leírása, más néven Szent Vitus tánca. Ez a "betegség" a 14. és a 17. század között sújtotta Európát  és úgy írják le, hogy az emberek „órákig, napokig , vagy akár hónapokig hisztérikusan táncoltak az utcákon, amíg össze nem omlottak a kimerültség miatt, vagy meg nem haltak szívrohamban vagy agyvérzésben”.
  A legsötétebb elmélet még azt is feltételezi, hogy az úgynevezett Furulyás valójában egy pedofil volt, aki besurrant Hameln városába, hogy elrabolja a gyerekeket alvás közben. Talán a gyerekek eltűnésének szörnyűsége az oka annak, hogy kevés részlet áll rendelkezésre a történtekről. Esetleg olyan valami történt, amit a tisztviselők eltitkoltak? Valami annyira traumatikus, hogy a város kollektív emlékezetében oly sokáig, évtizedeken, sőt évszázadokon keresztül is szóban közvetítették?

Pied Piper Patkányfogó Hameln eltűnt gyerekek rejtély középkor
A Patkányfogó szobra Hamelnben
 

A rejtély megoldása(?)
  Történészek már korábban sejtették, hogy a legendának valós alapja lehet, 2014-ben cseh kutatóknak sikerült bizonyítékokat találniuk az ügyben. Kutatások és levéltári források azt bizonyítják, hogy a krónikában emlegetett 130 gyermeket a dél-morvaországi Vyskov környékére vitte a furulyás. Az alsó-szászországi Hameln és Podomí közötti valószínűsíthető kapcsolatra Podomí múltjának kutatása közben jött rá Ervín Cerny helytörténész. Cerny figyelmét felkeltette Wolfgang Wann német történész egyik munkája, amelyben azt állítja, hogy Vyskov környékére a 13. században szászokat telepítettek le, mégpedig Bruno korabeli olmützi püspök rendeletére. A püspök maga is szász származású volt, a Hameln városától mintegy 15 kilométerre lévő kis településen született. Valószínűnek tűnt tehát, hogy a püspök szülőföldjéről hozatott telepeseket Dél-Morvaországba.
  Podomí település múltjának kutatásakor Cerny egy olyan forrásra talált, amely Hamlíkov (azaz Kis Hameln) nevű települést emleget a falu közelében. A feltételezett helyen ásatásokat folytattak és valóban épületmaradványokra bukkantak. A huszita időkben ugyanis Hamlíkov leégett és egy 1596-os dokumentum szerint a település végleg elpusztult.
  Nagyon valószínű tehát, hogy a rejtélyes furulyás a valóságban egy olyan személy volt, aki a püspök megbízásából telepeseket toborzott. Így a legenda szerinti 130 hamelni fiatal Dél-Morvaországba kerülhetett. Ezektől a telepesektől kapta nevét Hamlíkov, vagyis Kis Hameln.
 

Pied Piper Patkányfogó Hameln eltűnt gyerekek rejtély középkor
A hamelni Patkányfogó-ház
 

  A történelmi feljegyzések azt sugallják, hogy Hameln Patkányfogójának története valós esemény volt és lehetséges, hogy sikerült megoldani, hogy mi is történt valójában ezekkel a gyerekekkel.

  A történet végét egy kérdéssel zárnám: ha a hamelni esemény a valóságon alapult, mennyi igazság van más mesékben, amelyeket gyerekként meséltek nekünk..?

Az idézet a poszt elején Robert Browing "A hamelni patkányfogó" című verséből származik Rakovszky Zsuzsa fordításában. A teljes vers ITT olvasható.

Forrás:

Wikipedia magyar oldal

Wikipedia

Ancient Origins

Mese témához kapcsolódó poszt:

Jancsi és juliska története

Hófehérke és a hét törpe valódi története

 0
Tovább

ELTŰNT VÁROSOK V.

Következzen egy város, ami létezik is meg nem is, mindenesetre a sivatagok végtelen homokja alatt még számos dolog rejtőzhet, ami az emberiség történetét formálhatja.

Dubai elveszett sivatagi városai: rejtőzködő történelem

Dubai a káprázatos építészet és az erőfeszítés nélküli gazdagság ultramodern képét ápolja. De a sivatagok homokja elfeledett városokat és történelmet takar, amely megmutatja, hogyan alkalmazkodtak korai lakói, és hogyan győzték le a drámai múltbéli klímaváltozást.

Dubai sivatag eltűnt város hajós központ
Dubai látképe

Arábia egyik leghíresebb elveszett városa (pedig a történészek írásos feljegyzésekből tudták, hogy létezik, de egyszerűen nem találták meg) a középkori Julfar városa. A legendás arab tengerész, Ahmed ibn Majid (és állítólag Szindbád, a Tengerész) otthona, Julfar ezer évig virágzott, mielőtt romba dőlt és csaknem két évszázadra eltűnt az emberi emlékezetből. Más sivatagi városokkal ellentétben Julfar virágzó kikötő volt, a középkorban a déli öböl arab kereskedelmének központja.

Dubai sivatag eltűnt város hajós központ

Julfar valahol a Perzsa-öböl partján található Dubaitól északra, de a tényleges helyszínt csak az 1960-as években találták meg a régészek. A lelőhelyen talált legkorábbi betelepülési jelek a 6. századból származnak, ekkoriban lakói már Indiáig és a Távol-Keletig rutinszerűen kereskedtek.

A 10. és 14. század aranykora volt Julfarnak, valamint a távolsági arab kereskedelemnek és tengerhajózásnak, az arab navigátorok pedig rendszeresen beutazták a fél világot. Az arabok már jóval azelőtt hajóztak be az európai vizekre, hogy az európaiaknak sikerült áthajózniuk az Indiai-óceánon és például a Perzsa-öbölbe. Ezen utak és kereskedelem fő bázisaként Julfar több mint ezer éven át a legnagyobb és legfontosabb város volt az Öböl déli részén. Az arab kereskedők rendszeresen megtették a tizennyolc hónapos tengeri utat egészen Kínáig, és szinte mindent eladtak, amit csak elképzelni lehetett.

Dubai sivatag eltűnt város hajós központ

Egy ilyen értékes kereskedelmi központ azonban folyamatosan felkeltette a rivális hatalmak figyelmét. A portugálok a 16. században vették át az irányítást, amikorra Julfar jelentős város volt, körülbelül 70 000 lakossal. Egy évszázaddal később a perzsák elfoglalták, de 1750-ben elveszítették a Sharjahból származó Qawasim törzs javára, akik a szomszédos Ras al-Khaimah-ban telepedtek le, amelyet a mai napig uralnak, így a régi Julfar fokozatosan hanyatlik. A romok feledésbe merültek a tengerparti homokdűnék között. Ma Julfar nagy része minden valószínűség szerint még mindig rejtve marad a Ras al-Khaimahtól északra elterülő dűnék alatt.

Forrás:

Wikipedia, Ancient Origins (Joanna Gillan)

Korábbi posztok a témaban:

Eltűnt városok I.

Eltűnt városok II.

Eltűnt városok III.

Eltűnt városok IV.

Következő téma:

Kumari Kandam elveszett kontinense (1. rész)

 0
Tovább

ELTŰNT VÁROSOK II.

Sok kultúrában vannak legendák olyan szárazföldekről és városokról, amelyek eltűntek a hullámok alatt, elvesztek a sivatagi homok alatt vagy eltemetett évszázados növényzet. Az aztékok ősi hazájától az arany és gazdag dzsungelvárosokig öt legendás elveszett várost vizsgálunk meg, amelyeket soha nem találtak meg.

A második részben egy kevésbbé ismert város történetét foglalom össze röviden.
 

Aztlan elveszett városa – Az aztékok legendás hazája

Atzlan azték város eltünt rejtély legenda
Aztlán elhagyásának ábrázolása a 16. századi Boturini kódexben.

Aztlán a nahua legendák őshazája, ahol a nahuák hét törzse Chicomoztoc elhagyása után letelepedett, és élt egészen a Tenochtitlánba való vándorlásig. Az „azték” szó jelentése ”Aztlánból való”.

A mexikói azték népek létrehozták az ősi Amerika egyik legerősebb birodalmát. Noha sokat tudunk birodalmukról, ahol a mai Mexikóváros található, kevesebbet tudunk az azték kultúra kezdetéről. Az Aztlánról szóló legendák az azték birodalom meghódítása utáni spanyol feljegyzésekben maradtak fenn, mindenekelőtt a Boturini kódexben, az Aubin kódexben és a Telleriano-Remensis kódexben. A kutatók véleménye megoszlik arról, hogy Aztlán valóban létezett-e, és ha igen, merre található. Sokan a hiányzó Aztlan szigetet tartják az ősi hazájának, ahol az azték nép civilizációként kezdett kialakulni, mielőtt a mexikói völgybe vándorolt volna. Egyesek úgy vélik, hogy ez egy mitikus föld, hasonló Atlantiszhoz vagy Camelothoz, amely legendákon keresztül tovább él, de a fizikai létezésben soha nem lesz megtalálható. Mások úgy vélik, hogy ez egy valódi, fizikai hely, amelyet egy napon azonosítani fognak. Aztlan földje utáni keresések Nyugat-Mexikótól egészen Utah sivatagáig íveltek a legendás sziget megtalálásának reményében. Ezek a keresések azonban eredménytelenek voltak, mivel Aztlan helye – és létezése – továbbra is rejtély marad.

Atzlan azték város eltünt rejtély legenda
Chicomoztoc 7 barlangja

A civilizáció kialakulása Aztlanban a Nahuatl legenda szerint így szól: hét törzs élt valaha Chicomoztocon – „a hét barlang helyén”. Ezek a törzsek a hét nahua csoportot képviselték: Acolhua, Chalca, Mexica, Tepaneca, Tlahuica, Tlaxcalan és Xochimilca (a különböző források a hét csoport nevének variációit közölték). A hét hasonló nyelvi csoportból álló csoport elhagyta barlangjait, és egy csoportként telepedett le Aztlan közelében.

Az Aztlan szó jelentése „az északi föld; a földet, ahonnan mi, aztékok jöttünk.” Azt mondják, hogy végül az Aztlan lakosai aztékok néven váltak ismertté, akik aztán Aztlanból Mexikó völgyébe vándoroltak. Az azték vándorlás Aztlanból Tenochtitlánba az azték történelem nagyon fontos darabja. 1064. május 24-én kezdődött, ez volt az első azték napév. A mai napig nem erősítették meg az Aztlan néven ismert sziget tényleges létezését. Sokan keresték a földet, abban a reményben, hogy jobban megértik, honnan származnak az aztékok, és talán jobban megértik az ókori mexikói történelmet. Más elveszett városokhoz hasonlóan azonban nem világos, hogy Aztlant valaha is megtalálják-e.

Forrás:

Wikipedia, Ancient Origins

Kapcsolódó posztok:

Eltűnt városok I.

Eltűnt városok III.

Eltűnt városok IV.

Eltűnt városok V.

 0
Tovább

ELTŰNT VÁROSOK I.

Az eltünt városok közül Atlantisz története az egyik leghíresebb mese egy elveszett városról, amelyről azt mondják, hogy elnyelte a tenger, és örökre elveszett. Atlantisz története azonban nem egyedi, hiszen más kultúrákban is vannak hasonló legendák olyan szárazföldekről és városokról, amelyek eltűntek a hullámok alatt, elvesztek a sivatagi homok alatt vagy eltemetett az évszázados növényzet. Az aztékok ősi hazájától, az arany és gazdag dzsungelvárosokig, öt legendás elveszett várost vizsgálunk meg, amelyeket soha nem találtak meg.

Percy Fawcett és Z elveszett városa

város eltünt rejtély kutató expedíció titkos
Dario Marzadori: Lost city of Z

Mióta az európaiak először megérkeztek az Újvilágba, léteznek történetek egy legendás arany dzsungelvárosról, amelyet néha El Dorado-ként is emlegetnek. A spanyol Conquistador, Francisco de Orellana volt az első, aki a Rio Negro mentén merészkedett, hogy megkeresse ezt a mesés várost.

1925-ben, 58 évesen Percy Fawcett felfedező Brazília dzsungelébe indult, hogy megtalálja a titokzatos elveszett várost, amelyet „Z”-nek nevezett. Fawcett és csapata nyomtalanul eltűnnek, számtalan mentőakció ellenére Fawcett-et soha nem találták meg.

A történet röviden:
1906-ban a Royal Geographical Society, a tudományos expedíciókat támogató brit szervezet felkérte Fawcett-et, hogy vizsgálja meg a Brazília és Bolívia közötti határ egy részét. 18 hónapot töltött Mato Grosso környékén, és különböző expedíciói során Fawcett megszállottjává vált az elveszett civilizációk gondolatának.

1920-ban Fawcett a Rio de Janeiro-i Nemzeti Könyvtárban egy 512-es kézirat című dokumentumra bukkant. Egy portugál felfedező írta 1753-ban, aki azt állította, hogy talált egy fallal körülvett várost mélyen az Amazonas esőerdőjének Mato Grosso régiójában. A kézirat egy elveszett, ezüsttel teli várost írt le többszintes épületekkel, magasba ívelő kőboltozatokkal, széles utcákkal, amelyek egy tóhoz vezettek le, amelyen a felfedező két fehér (?) indiánt látott egy kenuban. Fawcett ezt Z elveszett városának nevezte.

város eltünt rejtély kutató expedíció titkos
Percy Harrison Fawcett

1921-ben Fawcett elindult az első expedíciójára, hogy megtalálja Z elveszett városát, de csapatát gyakran hátráltatták a dzsungel nehézségei, a veszélyes állatok és az állandó betegségek. 1925 áprilisában utoljára megpróbálta megtalálni Z városát, ezúttal jobban felszerelt és jobban finanszírozott formában. A támogatók között újságok és társaságok, köztük a Royal Geographic Society és a Rockefeller család volt. Az volt a terve, hogy a korábbi expedíciójának végső pontjáig kísérőkkel utazik, majd onnan mindösszesen hárman indulnak tovább. Utolsó levelét 1925. május 29-én írta. Ebben a levélben beszámolt arról, hogy ő és fia jól van, azonban Raleigh-nak gennyes fekélyek vannak a lábán, beteg és lesoványodott, ezért kétséges, hogy kibírja-e a további megpróbáltatásokat. Ezek voltak az utolsó hírek az expedícióról; a résztvevők további sorsa mind a mai napig ismeretlen.
Míg Fawcett elveszett városát, Z-t soha nem találták meg, Guatemala, Brazília, Bolívia és Honduras dzsungelében az elmúlt években számos ősi várost és vallási helyszín maradványait tárták fel. A LIDAR szkennelési technológia megjelenésével lehetséges, hogy egy napon megtalálják azt az ősi várost, amely Z legendáit ösztökélte.

Percy Fawcett életéről 2016-ban mozifilm is készült "The Lost City of Z" címmel.

Forrás:

Wikipedia, Ancient Origins

 0
Tovább

EREDET

blogavatar

Bár az emberek többsége elfogadja a történelmet úgy, ahogyan az a tankönyvekben áll, azonban számtalan rejtély, tudományos anomália és meglepő műalkotás létezik, amelyeket még fel kell fedezni, vagy csak érdemes elgondolkodni rajtuk és más szemszögből is megvizsgálni őket.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek

Címkefelhő

rejtély (5),Amerika felfedezése (3),középkor (3),rejtélyes (2),kutatás (2),felfedezés (2),éhínség (2),Srí Lanka (2),Kína (2),város (2),elveszett kontinens (2),eltünt (2),tamil (2),purana (2),legenda (2),kézirat (1),gonosz mostoha (1),boszorkány (1),Hansel & Gretel (1),mézeskalácsház (1),Rohonc (1),kódex (1),sötét erdő (1),vulkán (1),beszélő tükör (1),Kabwe (1),őskori koponya (1),Margarete von Waldeck (1),Maria Sophia von Erthal (1),valódi történet (1),Grimm mese (1),régészeti anomália (1),David Hatcher Childress (1),hideg tél (1),kataklizma (1),járvány (1),sötétség (1),ősember (1),Smithonian Intézet (1),időutazás (1),Jancsi és Juliska (1),mesterséges nyelv (1),fanyűvő (1),Mátra (1),jeti (1),Mátranovák (1),anime (1),Japán történelem (1),ronin (1),erdő (1),fekete (1),rabszolga (1),Földhónap (1),Feketeszakáll (1),Karib-tenger (1),kalóz (1),Caesar (1),fekete szamuráj (1),Netflix (1),zöld gyermekek (1),Suffolk (1),Woolpit (1),megfejtés (1),titkosírás (1),hét törpe (1),középkori Anglia (1),időutazók (1),Yasuke (1), (1),eltűnt gyerekek (1),Hameln (1),Pied Piper (1),Patkányfogó (1),kriptográfia (1),Vinland (1),hajós (1),központ (1),eltűnt város (1),sivatag (1),elveszett (1),Dubai (1),Halálféreg (1),Góbi-sivatag (1),skandináv (1),víziszörny (1),Lagarfljotsormur (1),Izland (1),Mongólia (1),Dél-Amerika (1),konkvisztádor (1),azték (1),Britannia (1),Atzlan (1),titkos (1),kutató (1),expedíció (1),Arthur legenda (1),Tristan (1),El Dorado (1),aranyváros (1),Cornwall (1),elsüllyedt város (1),Isolda (1),Kumari Kandam (1),Lemúria (1),Észak-Amerika (1),Leif Eriksson (1),vikingek (1),Vörös Erik (1),Wu császár (1),Fehér piramis (1),tengeri felfedezés (1),Camazotz (1),vámpír (1),denevér (1),Mexikó (1),Batman (1),maja legenda (1),piramis (1),Xian (1),hajózás (1),kereskedelem (1),Kincses flotta (1),ókori görög (1),régészet (1),India (1),Purana (1),Vamana (1),Mahabharata (1),Védák (1),kontinensek felfedezése (1),hindu istenek (1),Mahabali (1),Hófehérka (1)