Száz évvel ezelőtt, pontosabban 1921-ben, egy svájci bányász fémérclelőhelyek után kutatott a zambiai Kabwe mészkőbarlangjaiban, amikor rátalált egy 125 000 és 300 000 év közötti őskori koponyára. Ez volt az első olyan Homo sapiens jellemzőkkel rendelkező kövület, amelyet Afrikában fedeztek fel. 
Volt azonban ennél nagyobb meglepetés is. Az őskori koponyának egy kis, kör alakú lyuk volt az oldalán, amit a törvényszéki tudósok szerint csak egy rendkívül nagy sebességű lövedék okozhatott, például egy lőfegyver által kilott lövedék. A felfedezés sok vad és kevésbbé vad spekulációhoz vezetett, de valójában azóta sem kerültünk közelebb a rejtély megoldásához.

Kabwe őskori koponya régészeti anomália David Hatcher Childress Smithonian Intézet időutazásA Kabwe-koponya esete 
  A Kabwében (más néven Broken Hill) talált koponya nagy érdeklődést keltett, amikor először felfedezték. A Smithsonian Intézet szerint kezdetben azt hitték, hogy a kabwei őskori koponya az első példa a Homo rhodesiensis nevú új emberfajra. 
  Ezt követően a Homo heidelbergensis osztályhoz sorolták be, bár az újabb kutatások kimutatták, hogy számos jellemző hasonlóságot mutat a Homo erectus-szal, a Homo neanderthalensis-szel és a modern Homo sapiens-szel. Akárkié is volt a koponya, úgy tűnik, hogy a különböző hominid fajok kereszteződésének a terméke lehetett.

  De a jellemzők egyedi kombinációja nem volt minden, ami egyedülálló volt a Kabwe koponyában. Azt is megállapították, hogy a koponya bal oldalán egy kicsi, tökéletesen kerek lyuk van, a lyukkal szemközti oldalon pedig telsesen összetört a parietális lemez. Ez arra utal, hogy a bal oldalon behatoló lövedék olyan erővel haladt át a koponyán, hogy a jobb oldalt teljesen összetörte. Furcsa módon ezek a rendkívül szokatlan tulajdonságok hiányoznak a Kabwe-koponya leírásából a Smithsonian Intézet oldalán, valamint a Londoni Természettudományi Múzeumban, bár fotóik egyértelműen ábrázolják a koponyán lévő lyukat. 

Kabwe őskori koponya régészeti anomália David Hatcher Childress Smithonian Intézet időutazás
A Kabwe koponya (bal oldalon a bemeneti, jobb oldalon a kimeneti nyílás??)

Mi okozhatta a lyukat a Kabwe koponyán? 
  Bár természetes az a feltételezés, hogy a lyukat nagysebességű lándzsa, vagy gerely okozhatta, a vizsgálatok bebizonyították, hogy ez nem lehetséges.  Amikor egy koponyát eltalál egy viszonylag kis sebességű lövedék (például nyílvessző vagy lándzsa), az úgynevezett sugárirányú repedéseket vagy csíkozásokat okoz; vagyis a becsapódás helyéről kifelé futó apró hajszáltöréseket.

"Mivel a neandervölgyi koponyán nem voltak sugárirányú törések, egyöntetűen arra a következtetésre jutottak, hogy a lövedéknek sokkal-sokkal nagyobb sebességgel kellett rendelkeznie, mint egy nyílé vagy lándzsáé."– írta a The Shields Gazette.

  David Hatcher Childress "Az istenek technológiája: Az ősök hihetetlen tudománya" című könyve szerint egy német törvényszéki szakértő még radikálisabb következtetésre jutott: „a rhodesiai férfi koponyájának koponyasérülését nem okozhatta más, csak egy golyó. .” 
A rejtélyes koponyát Rene Noorbergen kutató is megvizsgálta és "Az elveszett fajok titkai" c. könyvében egyetértett azzal, hogy „ugyanez a jellemző a nagy teljesítményű puska lövése által okozott fejsérülések áldozatainál”.

Kabwe őskori koponya régészeti anomália David Hatcher Childress Smithonian Intézet időutazás
David Hatcher Childress
 

  Ha a fent leírt elmélet(ek)igaz lenne, az azt jelentené, hogy:
a) a koponya nem olyan régi, mint azt állítják,
b) az ősi koponyát a modern időkben érte a lövés,
c) az ősi koponya "tulajdonosát" az ókorban lőtte le egy technológiailag fejlett civilizáció.
Az első és a második lehetőséget kizárja, hogy a koponyát 18,2 méterrel a felszín alatt találták meg, ami azt bizonyítja, hogy legalább több ezer éves. Nem volt elég közel a talajszinthez ahhoz, hogy az elmúlt évtizedekben véletlenül vagy szándékosan lelőtték és eltemették volna.
Ez csak a harmadik lehetőséget hagyja számunkra, ami azért valljuk be elég elgondolkodtató...

Kabwe őskori koponya régészeti anomália David Hatcher Childress Smithonian Intézet időutazás
Auroch koponya

Egy halvány nyom?
  David Hatcher Childress a fentebb említett könyvében írt egy Oroszországi leletről, amit sokan az őskori lőfegyveres vadászat bizonyítékának tekintenek.
Több ezer kilóméterre Kabwe-tól, a Léna folyó mentén egy másik ősi koponyát fedeztek fel, ugyanilyen tiszta, kerek lyukkal.
A koponya egy auroch-hoz, egy kihalt őstulok fajhoz tartozott és a Kabwe-koponyához hasonlóan az auroch-koponya bemeneti nyílása is teljesen szabályos,  hiányoznak a lándzsa vagy nyílhegy által okozott sugárirányú repedések. A koponya jelenleg a moszkvai Őslénytani Múzeumban található.

Egy megjegyzés:
Mivel a koponya korát eddig még nem sikerült kiderítenem és az utolsó őstulok 1627-ben pusztult el, jóval a lófegyvetek feltalálása után, így ezt személy szerint nem tekinteném bizonyítéknak. Amennyiben rendelkezel erről bármilyen információval, Kedves Olvasó, kérlek jelezd kommentben, köszönöm!)

Kabwe őskori koponya régészeti anomália David Hatcher Childress Smithonian Intézet időutazás
A Kabwe koponya másolata /Mauer Múzeum, Heidelberg/

Alternatív magyarázatok a Kabwe koponyához 
  Számos hipotézis és spekuláció látott napvilágot a kabwe-koponyáról, miszerint „valaki a jövőből lőfegyverrel visszautazott a múltba és valamiféle időn átívelő vadászexpedícióba kezdett”. Ennél mondjuk valamivel hihetőbb feltevés, hogy a lyukat egy kicsi, meteoritból származó repesz vagy valami hasonló okozta.
  Az ellentábor nem igazán szólalt fel a témában, csak egy ötlet merült fel a lőtt seb cáfolatára, mégpedig, hogy valamilyen betegség okozta csontelváltozás miatt alkult ki a szabályos lyuk a koponyán.
Az alternatív régészeti körökben a legnépszerűbb álláspont az, hogy az ókori ember technológiailag igen magas fokra fejlődhetett, mielőtt gyakorlatilag minden nyoma elveszett volna.

  Vajon ez a korábbi civilizáció teljesen véletlenül pont olyan fegyvereket talált fel, amelyek kis lövedékeket lőnek ki nagy sebességgel és amilyeneket jelenleg mi is használunk? Sajnos jelenleg egyik hipotézist sem támasztja alá megfelelő bizonyíték vagy logika.

  Hacsak nem fedeznek fel több őskori koponyát vagy kövületet, ugyanilyen típusú sérülésekkel, (esetleg más, meggyőzőbb tárgyi bizonyítékot) valószínűleg soha nem tudjuk meg a valódi választ a Kabwe-koponya rejtélyére.

Felső kép:
A Kabwe koponya a rejtélyes lyukkal./Smithsonian Institution/

A poszt April Holloway cikke alapján (eredetiben ITT olvasható), a Wikipedia, és a fent említett múzeumok, valamint David Hatcher Childress "Az istenek technológiája: Az ősök hihetetlen tudománya" című könyve alapján készült.