A harmadik részben egy hozzánk földrajzilag valamivel közelebb létezett (létezett?) és eltűnt királyság története kerül röviden bemutatásra.

Lyonesse elveszett földje – Legendás város a tenger fenekén

Britannia Arthur legenda Tristan Isolda elsüllyedt város Cornwall

Az Arthur legenda szerint Lyonesse Tristan szülőhazája, Tristan és Iseult (Izolda) legendás történetéből. Lyonesse mítikus földjét ma „Lyonesse elveszett földjeként” emlegetik, mivel végső soron azt mondják, hogy a tengerbe süllyedt. Tristan és Iseult meséje azonban azt mutatja, hogy Lyonesse nem csak arról ismert, hogy elsüllyedt az óceánba és legendás volt a jelenléte, amíg a föld felett maradt. Míg Lyonesse-t többnyire legendák és mítoszok történeteiben emlegetik, bizonyos hiedelmek szerint egy nagyon is valóságos várost képvisel, amely sok évvel ezelőtt süllyedt el a tengerbe. Egy ilyen legendás helyszín mellett nehéz megállapítani, hol ér véget a legenda és hol kezdődik a valóság.

A királyság elsüllyedését körülvevő mítosznak van néhány változata. Elsüllyedése előtt Lyonesse meglehetősen nagy volt, száznegyven falu és templom tartozott hozzá. Lyonesse állítólag 1099. november 11-én tűnt el (bár egyes mesék az 1089-es évet használják, mások pedig a 6. századra nyúlnak vissza),  földet hirtelen elöntötte a tenger. Egész falvakat nyelt el, a környék emberei és állatai megfulladtak. Miután beborította a víz, a királyság nyomtalanul eltűnt és soha nem bukkant fel újra. Míg az Artúr-mesék inkább a legendák világa, bizonyos hiedelmek szerint Lyonesse egykor nagyon is valóságos hely volt, amely a Scilly-szigetekhez kapcsolódott Cornwallban, Angliában.

Britannia Arthur legenda Tristan Isolda elsüllyedt város Cornwall
Scilly szigetek

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a tengerszint a múltban lényegesen alacsonyabb volt, így nagyon valószínű, hogy egy olyan terület, ahol valaha emberi település volt a föld felett, most a tengerszint alatt van. Valójában a Scilly-szigetek közelében élő halászok mesélnek arról, hogy épületdarabokat és egyéb tárgyakat is szedtek már ki halászhálóikból. Ezeket a történeteket soha nem igazolták, és egyesek meséknek tekintik őket.

Lyonesse-t egy nagyszerű országnak tartják, amely csodálatos városokat tartalmazott, és a Land’s End-től távoli nyugatra, a Szent Mihály-hegytől a Scilly-szigetek túloldaláig terjedt. Állítólag 140 templom volt az országban, és hatalmas erdők borították a területet. A királyságot elpusztító katasztrófában egy kivételével minden lakót megfulladt. Ez az egyetlen túlélő egy Trevilian nevű ember volt, aki látta, hogy jönnek a hullámok, és biztonságos helyre lovagolt lovával magasabban. A Trevlyan-címer még mindig a tengerből emelkedő fehér lót ábrázolja, de Lyonesse városai örökre elvesztek, és csak a királyság legmagasabb pontjai tetőztek a hullámokon. A Land’s End-től 20 mérföldre fekvő csúcsokat ma Scilly-szigetekként ismerjük.

Britannia Arthur legenda Tristan Isolda elsüllyedt város Cornwall
Trevelyan címer

Tristan és Iseult legendás meséitől Arthur Mordreddel vívott végső csatáján át, a tenger által elnyelt város történeteiig a Lyonesse-i történetek gondolatok és érzelmek széles tárházát idézik fel azokban, akik többet szeretnének tudni erről a legendás városról, és akik úgy hiszik, hogy a legendás történetek egy nagyon valóságos elveszett városon alapulnak. Mert mit tudjuk, minden mesének van valóságalapja, valóságtartalma. A legjobb példa erre Trója városának története.

Forrás:

Wikipedia, Ancient Origins

Kapcsolódó posztok:

Eltűnt városok I.

Eltűnt városok II.

Eltűnt városok IV.

Eltűnt városok V.