Az eltünt városok közül Atlantisz története az egyik leghíresebb mese egy elveszett városról, amelyről azt mondják, hogy elnyelte a tenger, és örökre elveszett. Atlantisz története azonban nem egyedi, hiszen más kultúrákban is vannak hasonló legendák olyan szárazföldekről és városokról, amelyek eltűntek a hullámok alatt, elvesztek a sivatagi homok alatt vagy eltemetett az évszázados növényzet. Az aztékok ősi hazájától, az arany és gazdag dzsungelvárosokig, öt legendás elveszett várost vizsgálunk meg, amelyeket soha nem találtak meg.

Percy Fawcett és Z elveszett városa

város eltünt rejtély kutató expedíció titkos
Dario Marzadori: Lost city of Z

Mióta az európaiak először megérkeztek az Újvilágba, léteznek történetek egy legendás arany dzsungelvárosról, amelyet néha El Dorado-ként is emlegetnek. A spanyol Conquistador, Francisco de Orellana volt az első, aki a Rio Negro mentén merészkedett, hogy megkeresse ezt a mesés várost.

1925-ben, 58 évesen Percy Fawcett felfedező Brazília dzsungelébe indult, hogy megtalálja a titokzatos elveszett várost, amelyet „Z”-nek nevezett. Fawcett és csapata nyomtalanul eltűnnek, számtalan mentőakció ellenére Fawcett-et soha nem találták meg.

A történet röviden:
1906-ban a Royal Geographical Society, a tudományos expedíciókat támogató brit szervezet felkérte Fawcett-et, hogy vizsgálja meg a Brazília és Bolívia közötti határ egy részét. 18 hónapot töltött Mato Grosso környékén, és különböző expedíciói során Fawcett megszállottjává vált az elveszett civilizációk gondolatának.

1920-ban Fawcett a Rio de Janeiro-i Nemzeti Könyvtárban egy 512-es kézirat című dokumentumra bukkant. Egy portugál felfedező írta 1753-ban, aki azt állította, hogy talált egy fallal körülvett várost mélyen az Amazonas esőerdőjének Mato Grosso régiójában. A kézirat egy elveszett, ezüsttel teli várost írt le többszintes épületekkel, magasba ívelő kőboltozatokkal, széles utcákkal, amelyek egy tóhoz vezettek le, amelyen a felfedező két fehér (?) indiánt látott egy kenuban. Fawcett ezt Z elveszett városának nevezte.

város eltünt rejtély kutató expedíció titkos
Percy Harrison Fawcett

1921-ben Fawcett elindult az első expedíciójára, hogy megtalálja Z elveszett városát, de csapatát gyakran hátráltatták a dzsungel nehézségei, a veszélyes állatok és az állandó betegségek. 1925 áprilisában utoljára megpróbálta megtalálni Z városát, ezúttal jobban felszerelt és jobban finanszírozott formában. A támogatók között újságok és társaságok, köztük a Royal Geographic Society és a Rockefeller család volt. Az volt a terve, hogy a korábbi expedíciójának végső pontjáig kísérőkkel utazik, majd onnan mindösszesen hárman indulnak tovább. Utolsó levelét 1925. május 29-én írta. Ebben a levélben beszámolt arról, hogy ő és fia jól van, azonban Raleigh-nak gennyes fekélyek vannak a lábán, beteg és lesoványodott, ezért kétséges, hogy kibírja-e a további megpróbáltatásokat. Ezek voltak az utolsó hírek az expedícióról; a résztvevők további sorsa mind a mai napig ismeretlen.
Míg Fawcett elveszett városát, Z-t soha nem találták meg, Guatemala, Brazília, Bolívia és Honduras dzsungelében az elmúlt években számos ősi várost és vallási helyszín maradványait tárták fel. A LIDAR szkennelési technológia megjelenésével lehetséges, hogy egy napon megtalálják azt az ősi várost, amely Z legendáit ösztökélte.

Percy Fawcett életéről 2016-ban mozifilm is készült "The Lost City of Z" címmel.

Forrás:

Wikipedia, Ancient Origins