Sok kultúrában vannak legendák olyan szárazföldekről és városokról, amelyek eltűntek a hullámok alatt, elvesztek a sivatagi homok alatt vagy eltemetett évszázados növényzet. Az aztékok ősi hazájától az arany és gazdag dzsungelvárosokig öt legendás elveszett várost vizsgálunk meg, amelyeket soha nem találtak meg.

A második részben egy kevésbbé ismert város történetét foglalom össze röviden.
 

Aztlan elveszett városa – Az aztékok legendás hazája

Atzlan azték város eltünt rejtély legenda
Aztlán elhagyásának ábrázolása a 16. századi Boturini kódexben.

Aztlán a nahua legendák őshazája, ahol a nahuák hét törzse Chicomoztoc elhagyása után letelepedett, és élt egészen a Tenochtitlánba való vándorlásig. Az „azték” szó jelentése ”Aztlánból való”.

A mexikói azték népek létrehozták az ősi Amerika egyik legerősebb birodalmát. Noha sokat tudunk birodalmukról, ahol a mai Mexikóváros található, kevesebbet tudunk az azték kultúra kezdetéről. Az Aztlánról szóló legendák az azték birodalom meghódítása utáni spanyol feljegyzésekben maradtak fenn, mindenekelőtt a Boturini kódexben, az Aubin kódexben és a Telleriano-Remensis kódexben. A kutatók véleménye megoszlik arról, hogy Aztlán valóban létezett-e, és ha igen, merre található. Sokan a hiányzó Aztlan szigetet tartják az ősi hazájának, ahol az azték nép civilizációként kezdett kialakulni, mielőtt a mexikói völgybe vándorolt volna. Egyesek úgy vélik, hogy ez egy mitikus föld, hasonló Atlantiszhoz vagy Camelothoz, amely legendákon keresztül tovább él, de a fizikai létezésben soha nem lesz megtalálható. Mások úgy vélik, hogy ez egy valódi, fizikai hely, amelyet egy napon azonosítani fognak. Aztlan földje utáni keresések Nyugat-Mexikótól egészen Utah sivatagáig íveltek a legendás sziget megtalálásának reményében. Ezek a keresések azonban eredménytelenek voltak, mivel Aztlan helye – és létezése – továbbra is rejtély marad.

Atzlan azték város eltünt rejtély legenda
Chicomoztoc 7 barlangja

A civilizáció kialakulása Aztlanban a Nahuatl legenda szerint így szól: hét törzs élt valaha Chicomoztocon – „a hét barlang helyén”. Ezek a törzsek a hét nahua csoportot képviselték: Acolhua, Chalca, Mexica, Tepaneca, Tlahuica, Tlaxcalan és Xochimilca (a különböző források a hét csoport nevének variációit közölték). A hét hasonló nyelvi csoportból álló csoport elhagyta barlangjait, és egy csoportként telepedett le Aztlan közelében.

Az Aztlan szó jelentése „az északi föld; a földet, ahonnan mi, aztékok jöttünk.” Azt mondják, hogy végül az Aztlan lakosai aztékok néven váltak ismertté, akik aztán Aztlanból Mexikó völgyébe vándoroltak. Az azték vándorlás Aztlanból Tenochtitlánba az azték történelem nagyon fontos darabja. 1064. május 24-én kezdődött, ez volt az első azték napév. A mai napig nem erősítették meg az Aztlan néven ismert sziget tényleges létezését. Sokan keresték a földet, abban a reményben, hogy jobban megértik, honnan származnak az aztékok, és talán jobban megértik az ókori mexikói történelmet. Más elveszett városokhoz hasonlóan azonban nem világos, hogy Aztlant valaha is megtalálják-e.

Forrás:

Wikipedia, Ancient Origins

Kapcsolódó posztok:

Eltűnt városok I.

Eltűnt városok III.

Eltűnt városok IV.

Eltűnt városok V.