Édesvízi titokzatos lényeket és szörnyeket minden kontinens folklórjában találunk, de kevés olyan van, amely létezését hivatalosan is elismerték. Egészen 2014-ig. Ekkor ugyanis az izlandi Fljotsdalsherao önkormányzati tanács által végzett kormányzati vizsgálat megállapította, hogy a Lagarfljotsormur nevű legendás tengeri kígyó, amely a pletykák szerint a Lagarfljot-tóban él, valóban létezik. De kezdjük az elején.

Izland Lagarfljotsormur skandináv rejtélyes víziszörny

Lagarfljotsormur, az Óriás Féregszörny

A történet sok évszázaddal korábbra nyúlik vissza, egészen az 1300-as évekig. Az elbeszélések és faljegyzések szerint a Lagarfljótsormur állítólag Lagarfljótban él, amely egy édesvizű, gleccser táplálta tó Egilsstaðir keleti részén, Izlandon. A Lagarfljótsormurt általában 90 méter hosszúnak írják le, sok domborulattal és arról is beszámoltak, hogy a vízen kívül feltekeredve pihen, vagy látták a fák közé siklani.

Izland Lagarfljotsormur skandináv rejtélyes víziszörny
Lagarfljotsormur

A féreg legendáját először az Izlandi Évkönyv 1345-ös bejegyzése említi (konkrétan a Skálholts Annáll), bár a szöveg csak „csodálatos dologként” említi a megfigyelést és nem kifejezetten féregként. A Lagarfljóton látott "dolog" szigeteknek, vagy vízből kiemelkedő púpoknak tűnt és több száz ölnyire voltak egymástól, de senki sem látta, hogy feje vagy farka lenne. A lényt a későbbiekben is bizonyos gyakorisággal dokumentálták az évkönyvek.
A tóban lévő kígyót 16. századi világtérképek, 17. századi krónika és a 17. századi krónikából egy barokk költemény említi. A Guðbrandur Þorláksson püspöknek tulajdonított Izland térkép, amelyet Abraham Ortelius térképész vésett 1585-ben, egy másik tanúsítvány a lény létezésére.

Izland Lagarfljotsormur skandináv rejtélyes víziszörny
Guðbrandur Þorláksson térkép (Wikipedia)

A térképen Lagarfljót mellett van egy felirat (In hoc lacu est anguis insolitre magnitudinis, noxius inrolis, apparet cum memorabiles ingruunt mutationes.), amely szerint "Ebben a tóban egy szokatlan méretű kígyó egy ártalmas lény, amely akkor jelenik meg, amikor valamilyen emlékezetes esemény közeleg.”

Egy 1595-ös Mercator-térképen egy rövidebb felirat található, amely csak egy nagy méretű kígyóra utal.
Oddur Einarsson püspök Qualiscunque descriptio Islandiae (kb.1589) című könyvében szintén szerepel egy Lagarfljót szörnyeteg.

Izland Lagarfljotsormur skandináv rejtélyes víziszörny
Lagarfljótsormur  fantáziarajz

A Lagarfljót tóban lakó feltételezett folyami kígyó leírása megtalálható a De mirabilibus Islandiae-ben is(VI. fejezet), amelyet Gísli Oddsson skálholti püspök írt. A kígyót a norvég nyelvben strandvorm-ként emlegették. Megoszlottak a vélemények arról, hogy hány púpja volt, változóan egy, kettő vagy három. A lény észelése mindenképpen valamilyen közelgő természeti csapást jelzett előre. Például, amikor kiöntött a folyó és megremegett a föld és a házak, azért is szegény Lagarfljotsormur-t hibáztatták.

Izland Lagarfljotsormur skandináv rejtélyes víziszörny
Halldor Baldursson rajza a víziszörnyről

Jón Árnason 1862-ben megjelent népmeséje, amelyet egy Múlasýsla-i iskoláslánytól gyűjtött 1845-ben, a lagarfljóti nagy kígyó történetét meséli el, amely eredetileg kis „kígyóféregnek”, vagy „kígyónak” indult (izlandiul: lyngormur), mielőtt hatalmas méretűre nőtt volna. De létezik olyan változat is, amiben azt írják le, hogy ez valójában egyfajta csiga (izlandiul: brekkusnegill), vagy inkább a fekete meztelen csiga, az Arion ater lehetett. Lássuk azonban a mesét, vagyis egy részét:

"A lánynak az anyja adott egy aranygyűrűt, és azt az utasítást kapta, hogy a legjobb módja annak, hogy az aranyból hasznot húzzon, ha egy bogárféreg (csiga) alá helyezi. Így is tett, és néhány napra a vászonláda tetejébe tette, de aztán megállapította, hogy a kis sárkány olyan nagyra nőtt, hogy feltörte a ládát. Ijedten dobta be az aranyat és az aranyat is a tóba, ahol tovább nőtt a búzaféreg, és rettegésben tartotta a vidéket, mérget köpve, embereket és állatokat ölve. Két finn, akiket a szörnyeteg elpusztítására és az arany visszaszerzésére hívtak, azt mondta, hogy sikerült a tó fenekéhez kötniük a fejét és a farkát, de lehetetlen volt megölni, mert egy még nagyobb sárkány volt alatta."

A lény százazföldön történő megjelenését  zord évszak, vagy a terméskiesés előjeleként tekintették.

Izland Lagarfljotsormur skandináv rejtélyes víziszörny
Lagarfljot-tó

1963-ban az Izlandi Nemzeti Erdészeti Szolgálat vezetője, Sigurður Blöndal arról számolt be, hogy látta az óriási férget, 1998-ban pedig a Hallormsstaðir Iskola egyik tanára és diákjai azt állították, hogy tanúi voltak a legendás lénynek.
2012 februárjában az izlandi nemzeti műsorszolgáltató, a RÚV tette közzé azt a házi videót, amelyen a Lagarfljótsormur látható, de a szkeptikusok azt állították, hogy a videó egyszerűen egy élettelen tárgyat ábrázol, amelyet a gyors áramlat mozgat. A Fljótsdalshérað önkormányzati tanács 13 fős „igazságbizottságot” hozott létre annak megállapítására, hogy a Hjörtur E. Kjerúlf által forgatott videó hiteles-e.
A vizsgálóbizottság 2014 augusztusában fejezte be a nyomozást és megállapította, hogy a videó hiteles és további vizsgálatot és kutatást javasol a Lagarfljótsormur kapcsán. És bár a tagok megosztottak a videóval kapcsolatban, de nem látnak okot kétségbe vonni a lény létezését. Egyes rossz nyelvek szerint a bizottságot némileg a 2012-es videó okozta turizmus kitörése is „motiválhatta”. Alább az ominózus videófelvétel, mindenki döntsön saját bellátása szerint:

Hasonló témájú poszt:

A sivatagi halálféreg