Következzen egy város, ami létezik is meg nem is, mindenesetre a sivatagok végtelen homokja alatt még számos dolog rejtőzhet, ami az emberiség történetét formálhatja.

Dubai elveszett sivatagi városai: rejtőzködő történelem

Dubai a káprázatos építészet és az erőfeszítés nélküli gazdagság ultramodern képét ápolja. De a sivatagok homokja elfeledett városokat és történelmet takar, amely megmutatja, hogyan alkalmazkodtak korai lakói, és hogyan győzték le a drámai múltbéli klímaváltozást.

Dubai sivatag eltűnt város hajós központ
Dubai látképe

Arábia egyik leghíresebb elveszett városa (pedig a történészek írásos feljegyzésekből tudták, hogy létezik, de egyszerűen nem találták meg) a középkori Julfar városa. A legendás arab tengerész, Ahmed ibn Majid (és állítólag Szindbád, a Tengerész) otthona, Julfar ezer évig virágzott, mielőtt romba dőlt és csaknem két évszázadra eltűnt az emberi emlékezetből. Más sivatagi városokkal ellentétben Julfar virágzó kikötő volt, a középkorban a déli öböl arab kereskedelmének központja.

Dubai sivatag eltűnt város hajós központ

Julfar valahol a Perzsa-öböl partján található Dubaitól északra, de a tényleges helyszínt csak az 1960-as években találták meg a régészek. A lelőhelyen talált legkorábbi betelepülési jelek a 6. századból származnak, ekkoriban lakói már Indiáig és a Távol-Keletig rutinszerűen kereskedtek.

A 10. és 14. század aranykora volt Julfarnak, valamint a távolsági arab kereskedelemnek és tengerhajózásnak, az arab navigátorok pedig rendszeresen beutazták a fél világot. Az arabok már jóval azelőtt hajóztak be az európai vizekre, hogy az európaiaknak sikerült áthajózniuk az Indiai-óceánon és például a Perzsa-öbölbe. Ezen utak és kereskedelem fő bázisaként Julfar több mint ezer éven át a legnagyobb és legfontosabb város volt az Öböl déli részén. Az arab kereskedők rendszeresen megtették a tizennyolc hónapos tengeri utat egészen Kínáig, és szinte mindent eladtak, amit csak elképzelni lehetett.

Dubai sivatag eltűnt város hajós központ

Egy ilyen értékes kereskedelmi központ azonban folyamatosan felkeltette a rivális hatalmak figyelmét. A portugálok a 16. században vették át az irányítást, amikorra Julfar jelentős város volt, körülbelül 70 000 lakossal. Egy évszázaddal később a perzsák elfoglalták, de 1750-ben elveszítették a Sharjahból származó Qawasim törzs javára, akik a szomszédos Ras al-Khaimah-ban telepedtek le, amelyet a mai napig uralnak, így a régi Julfar fokozatosan hanyatlik. A romok feledésbe merültek a tengerparti homokdűnék között. Ma Julfar nagy része minden valószínűség szerint még mindig rejtve marad a Ras al-Khaimahtól északra elterülő dűnék alatt.

Forrás:

Wikipedia, Ancient Origins (Joanna Gillan)

Korábbi posztok a témaban:

Eltűnt városok I.

Eltűnt városok II.

Eltűnt városok III.

Eltűnt városok IV.

Következő téma:

Kumari Kandam elveszett kontinense (1. rész)