Időszámításunk szerint 536-ban a világot hosszú tél sújtotta. A „sötétség évének” nevezett középkori esemény alatt a hőmérséklet zuhant, a napot pedig hatalmas köd tompította el, amely 18 hónapon keresztül a nap 24 órájában megakadályozta, hogy sugarai a Földet érjék. Ez az éghajlati kataklizma Európát, a Közel-Keletet, sőt Ázsia egyes részeit is érintette a következő évtizedben. Valójában ez az éghajlati visszaesés alaposan megváltoztathatta a történelem menetét. De mi okozta ezt a globális éghajlati kataklizmát?

sötétség hideg tél kataklizma középkor vulkán éhínség járvány

Egy globális éghajlati kataklizma a történelmi szövegekben
  Még 2018-ban a Science arról számolt be, hogy Michael McCormick középkori történész kijelentette, hogy az 536 „az egyik legrosszabb időszak kezdete volt, ha nem a legrosszabb év”. Efézusi János 6. századi történész és egyházi vezető Historiae Ecclesiasticae történelmi munkájában, amelynek fordítása „egyháztörténetek”, azt írta, hogy „a nap elsötétült, és sötétsége 18 hónapig tartott”.

  535 és 536 között jelentős éghajlati események sorozata zajlott le, amelyek könnyen leírhatók katasztrofális következményekkel járó globális kataklizmának. „Minden nap körülbelül négy órán keresztül sütött [a Nap], és ez a fény még mindig csak gyenge árnyék volt. Mindenki azt mondta, hogy a Nap soha többé nem nyeri vissza teljes fényét” – részletezte Ephesus.

sötétség hideg tél kataklizma középkor vulkán éhínség járvány

Az 536-os sötétség és kemény tél
  Nem Efézusi János az egyetlen író, aki megemlíti ezt az éghajlati kataklizmát. Procopius, aki i.sz. 500 és 565 között élt, és egy késő ókori bizánci tudós és történész volt, szintén utal a nap különös viselkedésére i.sz. 536-ban.  Procopius azt hitte, hogy ez egy baljós előjel, amely előrevetíti az elkövetkező eseményeket és kijelentette: „És ebben az évben történt, hogy egy nagyon félelmetes előjel történt. A nap ugyanis ebben az évben halványan bocsátotta ki fényét, akár a hold és olyannak tűnt, mint a nap fogyatkozásában, mert a sugarai nem voltak tiszták."sötétség hideg tél kataklizma középkor vulkán éhínség járvány  Egy másik utalás az 536-os éghajlati kataklizmára a 6. századi írótól, mitilénei Zakariástól származik, akinel krónikája a „Sötét Napra” utaló részt tartalmaz i.sz. 535 és 536 között:
  "A nap kezdett elsötétülni nappal, a hold pedig éjszaka, miközben az óceán permetektől zúgott ebben az évben március 24-től a következő év június 24-ig... És mivel a tél kemény volt , olyannyira, hogy a nagy és szokatlan mennyiségű hótól a madarak... nyomorúság támadt... az emberek között... a gonoszság miatt." Mitilénei Zakariás (Krónika, 9.19, 10.1)

sötétség hideg tél kataklizma középkor vulkán éhínség járvány

1000 évvel később is pestisjárvány szedi áldozatait (Párizs, 1544)

  Ez a három kivonat csak egy rész a számos, a világ minden tájáról származó beszámolóknak, amelyeket a kérdéses korszakban írtak. Minden esetben a Napról azt írták, hogy egyre halványodik és elveszíti fényét. Sokan azt is leírták, hogy kékes színű. A hatásokat a Holdnál is megfigyelték. A fény csökkenése a bolygó hőmérsékletének csökkenését eredményezte. Az eső hiánya és a nagyon hosszú tél a terméskieséshez, valamint a madarak és más vadon élő állatok elpusztulásához vezetett, ahogy azt mitiléni Zakariás írja. Az éhínség és a pestisjárványok sok területet sújtottak, és rengeteg ember halt meg.
 Kínában és Japánban is nagyon részletesen rögzítették az eseményt. A vízhiány miatt hatalmas aszályok következtek, és halál következett. Több százezer négyzetkilométer vált terméketlenné. A Beishi krónikák, az északi dinasztiák hivatalos története megemlíti, hogy Xi'an tartományban a lakosság 80%-a meghalt, és a túlélők holttesteket ettek a túlélésért. Az év pedig 536 volt.

sötétség hideg tél kataklizma középkor vulkán éhínség járvány
Éhínség a középkori Írország területén


  A katasztrofális esemény Koreát, Amerikát, Európát, Afrikát és Ausztráliát is sújtotta. Míg nem minden országról léteznek írásos feljegyzések, a régészeti és geológiai adatok az éghajlati változásokra utalnak. A fák törzsén végzett vizsgálatok például kimutatták, hogy i.sz. 536 volt a leghidegebb az elmúlt 1500 évben.

A sötétség okának kutatása
  Bár az 536-os éghajlati kataklizmára nincs határozott válasz, a történelem legrosszabb évére felállított elmélet szerint egy nagy aszteroida vagy üstökös becsapódása a tengerben lehet az egyik ilyen lehetőség (ha szárazföldet ért volna, bizonyíték lenne kráter). Dallas Abbott geológus ennek a nézetnek az egyik híve, és véleményét olyan bizonyítékokra alapozza, amelyeket grönlandi jégmagok tanulmányozása során talált. Ez azonban nem magyarázza meg a nap gyenge fényét, és ebben az időszakban nem jegyeztek fel cunamit, amely akkor következett volna be, ha egy aszteroida landol az óceánban.

sötétség hideg tél kataklizma középkor vulkán éhínség járványA Vezúv kitörése (Pierre-Jacques Volaire, 1771)

sötétség hideg tél kataklizma középkor vulkán éhínség járvány  Egy másik felvetett elmélet egy gigantikus vulkánkitörés, aminek a légkörbe juttatott por okozhatta a fény elhalványulását. Az egyik jelölt az indonéziai Jáva és Szumátra szigetei között található Krakatau. Az 1869-ben írt Pustaka Raja Purwa (jelentése: „Az ősi királyok könyve”) egy ősi vulkánt ír le: "Dühös földrengés volt, teljes sötétség, mennydörgés és világosság… Aztán dühös vihar tört elő zuhogó esővel, és egy halálos vihar elsötétítette az egész világot… Amikor a vizek lecsillapodtak, látni lehetett, hogy Jáva szigete már elpusztult, két részre oszlik, így jött létre Szumátra szigete."
 Bár ez a kézirat az i.sz. 416-ra és nem az i.sz. 535-re vonatkozik, az a tény, hogy a 19. században íródott, magyarázatot adhat az időhivatkozás pontatlanságára.


sötétség hideg tél kataklizma középkor vulkán éhínség járvány

Bal oldalon: A svájci Colle Gnifetti jégmag fúróhelye. A jobb oldalon: A jégmag egy része  (Nicole Spaulding / CC BY 4.0 )

  Egy dolog egészen különös ebben a globális éghajlati kataklizmában, hogy gyakorlatilag ismeretlen eseményről van szó. 
Noha a történészek régóta tudnak erről az éghajlati kataklizmáról, továbbra is tanácstalanok maradtak az okait illetően. 2018-ban a svájci Alpok gleccseréből származó 72 méter hosszú jégmag elemzése, amely a természetben előforduló és az ember által létrehozott események naplójaként szolgál, arra a következtetésre jutott, hogy 536-ban Izlandon hatalmas vulkánkitörés történt és a hamu szétterjedt az északi féltekén.  Két további kitörés volt 540-ben és 547-ben. Amikor egy vulkán kitör, ként, bizmutot és más anyagokat lövell ki a magasba a légkörbe, ahol aeroszolfátylat képeznek, amely visszaveri a napfényt az űrbe, lehűtve a bolygót.

sötétség hideg tél kataklizma középkor vulkán éhínség járvány
Az Eyjafjallajökull vulkán kitörése (2010, Izland)

sötétség hideg tél kataklizma középkor vulkán éhínség járvány  Az Antiquity tanulmány szerint a jégmagban ólomnyomok is láthatók, ami az úgynevezett „ezüstolvasztási fellendülés” bizonyítéka. A Live Science szerint ez az ezüst konjunktúra biztos jele „az éhező, betegségek sújtotta Európa sötétjében fellendülő gazdaságnak és egy új kereskedői osztály megjelenésének, amely készen áll a nemesfémekkel való kereskedésre”. 640-re az emberiség kezdett kilábalni az 536-os éghajlati viszonyok szörnyű hatásaiból.

  A középkori Európának nagyjából 100 év kellet, hogy újra"összeszedje magát" a katasztrófa után.
Vajon mennyi időbe telne a modern kori emberiségnek, egy fél bolygót éríntő kataklizma után visszaálljon a rend...?

Forrás:

Black, J. 11 January. "Year of Darkness: The Climate Cataclysm of 536 You’ve Never Heard Of". Link: https://www.ancient-origins.net/history-important-events/climate-cataclysm-001360

Barras, C. 15 January 2014. “AD 536: The year that winter never ended” in New Scientist . Link: https://www.newscientist.com/article/mg22129520.700-ad-536-the-year-that-winter-never-ended.html

Gibbons, Ann. 15 November 2018. “Why 536 was ‘the worst year to be alive’” in Science. Link: https://www.science.org/content/article/why-536-was-worst-year-be-alive

Greshko, M. 23 August 2019. “Colossal volcano behind ‘mystery? Global cooling finally found” in National Geographic. Linkhttps://www.nationalgeographic.com/science/article/colossal-volcano-behind-mystery-global-cooling-found

Keys, D. 2000. Catastrophe. Arrow Books Ltd.

Little, B. 3 December 2018. “The Worst Time in History to Be Alive, According to Science” in History. Link: https://www.history.com/news/536-volcanic-eruption-fog-eclipse-worst-year

Newitz, A. 20 January 2014. “What caused a 10-year winter starting in 536?” in GIZMODO. Link: https://gizmodo.com/what-caused-a-10-year-winter-starting-in-536-1505213873

Specktor, B. 20 November 2018. “536 Was a Garbage Year for Mankind (So Give 2018 a Break)” in LiveScience. Link: https://www.livescience.com/64132-worst-year-ever-536.html