Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ELTŰNT VÁROSOK II.

Sok kultúrában vannak legendák olyan szárazföldekről és városokról, amelyek eltűntek a hullámok alatt, elvesztek a sivatagi homok alatt vagy eltemetett évszázados növényzet. Az aztékok ősi hazájától az arany és gazdag dzsungelvárosokig öt legendás elveszett várost vizsgálunk meg, amelyeket soha nem találtak meg.

A második részben egy kevésbbé ismert város történetét foglalom össze röviden.
 

Aztlan elveszett városa – Az aztékok legendás hazája

Atzlan azték város eltünt rejtély legenda
Aztlán elhagyásának ábrázolása a 16. századi Boturini kódexben.

Aztlán a nahua legendák őshazája, ahol a nahuák hét törzse Chicomoztoc elhagyása után letelepedett, és élt egészen a Tenochtitlánba való vándorlásig. Az „azték” szó jelentése ”Aztlánból való”.

A mexikói azték népek létrehozták az ősi Amerika egyik legerősebb birodalmát. Noha sokat tudunk birodalmukról, ahol a mai Mexikóváros található, kevesebbet tudunk az azték kultúra kezdetéről. Az Aztlánról szóló legendák az azték birodalom meghódítása utáni spanyol feljegyzésekben maradtak fenn, mindenekelőtt a Boturini kódexben, az Aubin kódexben és a Telleriano-Remensis kódexben. A kutatók véleménye megoszlik arról, hogy Aztlán valóban létezett-e, és ha igen, merre található. Sokan a hiányzó Aztlan szigetet tartják az ősi hazájának, ahol az azték nép civilizációként kezdett kialakulni, mielőtt a mexikói völgybe vándorolt volna. Egyesek úgy vélik, hogy ez egy mitikus föld, hasonló Atlantiszhoz vagy Camelothoz, amely legendákon keresztül tovább él, de a fizikai létezésben soha nem lesz megtalálható. Mások úgy vélik, hogy ez egy valódi, fizikai hely, amelyet egy napon azonosítani fognak. Aztlan földje utáni keresések Nyugat-Mexikótól egészen Utah sivatagáig íveltek a legendás sziget megtalálásának reményében. Ezek a keresések azonban eredménytelenek voltak, mivel Aztlan helye – és létezése – továbbra is rejtély marad.

Atzlan azték város eltünt rejtély legenda
Chicomoztoc 7 barlangja

A civilizáció kialakulása Aztlanban a Nahuatl legenda szerint így szól: hét törzs élt valaha Chicomoztocon – „a hét barlang helyén”. Ezek a törzsek a hét nahua csoportot képviselték: Acolhua, Chalca, Mexica, Tepaneca, Tlahuica, Tlaxcalan és Xochimilca (a különböző források a hét csoport nevének variációit közölték). A hét hasonló nyelvi csoportból álló csoport elhagyta barlangjait, és egy csoportként telepedett le Aztlan közelében.

Az Aztlan szó jelentése „az északi föld; a földet, ahonnan mi, aztékok jöttünk.” Azt mondják, hogy végül az Aztlan lakosai aztékok néven váltak ismertté, akik aztán Aztlanból Mexikó völgyébe vándoroltak. Az azték vándorlás Aztlanból Tenochtitlánba az azték történelem nagyon fontos darabja. 1064. május 24-én kezdődött, ez volt az első azték napév. A mai napig nem erősítették meg az Aztlan néven ismert sziget tényleges létezését. Sokan keresték a földet, abban a reményben, hogy jobban megértik, honnan származnak az aztékok, és talán jobban megértik az ókori mexikói történelmet. Más elveszett városokhoz hasonlóan azonban nem világos, hogy Aztlant valaha is megtalálják-e.

Forrás:

Wikipedia, Ancient Origins

Kapcsolódó posztok:

Eltűnt városok I.

Eltűnt városok III.

Eltűnt városok IV.

Eltűnt városok V.

 0
Tovább

ELTŰNT VÁROSOK I.

Az eltünt városok közül Atlantisz története az egyik leghíresebb mese egy elveszett városról, amelyről azt mondják, hogy elnyelte a tenger, és örökre elveszett. Atlantisz története azonban nem egyedi, hiszen más kultúrákban is vannak hasonló legendák olyan szárazföldekről és városokról, amelyek eltűntek a hullámok alatt, elvesztek a sivatagi homok alatt vagy eltemetett az évszázados növényzet. Az aztékok ősi hazájától, az arany és gazdag dzsungelvárosokig, öt legendás elveszett várost vizsgálunk meg, amelyeket soha nem találtak meg.

Percy Fawcett és Z elveszett városa

város eltünt rejtély kutató expedíció titkos
Dario Marzadori: Lost city of Z

Mióta az európaiak először megérkeztek az Újvilágba, léteznek történetek egy legendás arany dzsungelvárosról, amelyet néha El Dorado-ként is emlegetnek. A spanyol Conquistador, Francisco de Orellana volt az első, aki a Rio Negro mentén merészkedett, hogy megkeresse ezt a mesés várost.

1925-ben, 58 évesen Percy Fawcett felfedező Brazília dzsungelébe indult, hogy megtalálja a titokzatos elveszett várost, amelyet „Z”-nek nevezett. Fawcett és csapata nyomtalanul eltűnnek, számtalan mentőakció ellenére Fawcett-et soha nem találták meg.

A történet röviden:
1906-ban a Royal Geographical Society, a tudományos expedíciókat támogató brit szervezet felkérte Fawcett-et, hogy vizsgálja meg a Brazília és Bolívia közötti határ egy részét. 18 hónapot töltött Mato Grosso környékén, és különböző expedíciói során Fawcett megszállottjává vált az elveszett civilizációk gondolatának.

1920-ban Fawcett a Rio de Janeiro-i Nemzeti Könyvtárban egy 512-es kézirat című dokumentumra bukkant. Egy portugál felfedező írta 1753-ban, aki azt állította, hogy talált egy fallal körülvett várost mélyen az Amazonas esőerdőjének Mato Grosso régiójában. A kézirat egy elveszett, ezüsttel teli várost írt le többszintes épületekkel, magasba ívelő kőboltozatokkal, széles utcákkal, amelyek egy tóhoz vezettek le, amelyen a felfedező két fehér (?) indiánt látott egy kenuban. Fawcett ezt Z elveszett városának nevezte.

város eltünt rejtély kutató expedíció titkos
Percy Harrison Fawcett

1921-ben Fawcett elindult az első expedíciójára, hogy megtalálja Z elveszett városát, de csapatát gyakran hátráltatták a dzsungel nehézségei, a veszélyes állatok és az állandó betegségek. 1925 áprilisában utoljára megpróbálta megtalálni Z városát, ezúttal jobban felszerelt és jobban finanszírozott formában. A támogatók között újságok és társaságok, köztük a Royal Geographic Society és a Rockefeller család volt. Az volt a terve, hogy a korábbi expedíciójának végső pontjáig kísérőkkel utazik, majd onnan mindösszesen hárman indulnak tovább. Utolsó levelét 1925. május 29-én írta. Ebben a levélben beszámolt arról, hogy ő és fia jól van, azonban Raleigh-nak gennyes fekélyek vannak a lábán, beteg és lesoványodott, ezért kétséges, hogy kibírja-e a további megpróbáltatásokat. Ezek voltak az utolsó hírek az expedícióról; a résztvevők további sorsa mind a mai napig ismeretlen.
Míg Fawcett elveszett városát, Z-t soha nem találták meg, Guatemala, Brazília, Bolívia és Honduras dzsungelében az elmúlt években számos ősi várost és vallási helyszín maradványait tárták fel. A LIDAR szkennelési technológia megjelenésével lehetséges, hogy egy napon megtalálják azt az ősi várost, amely Z legendáit ösztökélte.

Percy Fawcett életéről 2016-ban mozifilm is készült "The Lost City of Z" címmel.

Forrás:

Wikipedia, Ancient Origins

 0
Tovább
12
»

EREDET

blogavatar

Bár az emberek többsége elfogadja a történelmet úgy, ahogyan az a tankönyvekben áll, azonban számtalan rejtély, tudományos anomália és meglepő műalkotás létezik, amelyeket még fel kell fedezni, vagy csak érdemes elgondolkodni rajtuk és más szemszögből is megvizsgálni őket.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

rejtély (5),Amerika felfedezése (3),középkor (3),rejtélyes (2),kutatás (2),felfedezés (2),éhínség (2),Srí Lanka (2),Kína (2),város (2),elveszett kontinens (2),eltünt (2),tamil (2),purana (2),legenda (2),kézirat (1),gonosz mostoha (1),boszorkány (1),Hansel & Gretel (1),mézeskalácsház (1),Rohonc (1),kódex (1),sötét erdő (1),vulkán (1),beszélő tükör (1),Kabwe (1),őskori koponya (1),Margarete von Waldeck (1),Maria Sophia von Erthal (1),valódi történet (1),Grimm mese (1),régészeti anomália (1),David Hatcher Childress (1),hideg tél (1),kataklizma (1),járvány (1),sötétség (1),ősember (1),Smithonian Intézet (1),időutazás (1),Jancsi és Juliska (1),mesterséges nyelv (1),fanyűvő (1),Mátra (1),jeti (1),Mátranovák (1),anime (1),Japán történelem (1),ronin (1),erdő (1),fekete (1),rabszolga (1),Földhónap (1),Feketeszakáll (1),Karib-tenger (1),kalóz (1),Caesar (1),fekete szamuráj (1),Netflix (1),zöld gyermekek (1),Suffolk (1),Woolpit (1),megfejtés (1),titkosírás (1),hét törpe (1),középkori Anglia (1),időutazók (1),Yasuke (1), (1),eltűnt gyerekek (1),Hameln (1),Pied Piper (1),Patkányfogó (1),kriptográfia (1),Vinland (1),hajós (1),központ (1),eltűnt város (1),sivatag (1),elveszett (1),Dubai (1),Halálféreg (1),Góbi-sivatag (1),skandináv (1),víziszörny (1),Lagarfljotsormur (1),Izland (1),Mongólia (1),Dél-Amerika (1),konkvisztádor (1),azték (1),Britannia (1),Atzlan (1),titkos (1),kutató (1),expedíció (1),Arthur legenda (1),Tristan (1),El Dorado (1),aranyváros (1),Cornwall (1),elsüllyedt város (1),Isolda (1),Kumari Kandam (1),Lemúria (1),Észak-Amerika (1),Leif Eriksson (1),vikingek (1),Vörös Erik (1),Wu császár (1),Fehér piramis (1),tengeri felfedezés (1),Camazotz (1),vámpír (1),denevér (1),Mexikó (1),Batman (1),maja legenda (1),piramis (1),Xian (1),hajózás (1),kereskedelem (1),Kincses flotta (1),ókori görög (1),régészet (1),India (1),Purana (1),Vamana (1),Mahabharata (1),Védák (1),kontinensek felfedezése (1),hindu istenek (1),Mahabali (1),Hófehérka (1)